De zomer is eindelijk daar en dat betekent dat het bbq seizoen officieel geopend is. De dagen zijn langer en het weer is (hopelijk) zo mooi dat je buiten wil zijn. Lekker buiten leven betekent ook buiten koken! In de afgelopen jaren is outdoor cooking booming geworden, hierdoor groeien de buitenkeukens hard en blijven de ‘gewone’ barbecues over de toonbank vliegen.

Net als bij iedere stroming kom je ook bij de barbecue ‘trends’ tegen. Ieder jaar is het een verrassing wat we op de barbecue mogen bereiden. Je hoeft het niet zo letterlijk te nemen, maar het is wel altijd leuk om te kijken wat er speelt.

Wij hebben voor jou de laatste tips en trends op een rijtje gezet. Kijk mee en laat je inspireren!

Groenten in de hoofdrol

Natuurlijk blijft er altijd een glansrol voor vlees weggelegd, maar je merkt dat er steeds meer variatie op de barbecue verschijnt. Met name groente wordt steeds populairder. Groenten worden niet alleen meer in salades verwerkt maar belanden ook op de barbecue om gegrild of gebakken te worden.

Je wilt natuurlijk dat de groenten lekker knapperig van de barbecue komen! Dit bereik je door de schone groenten goed droog te deppen. Daarnaast smeer je ze in met olijfolie, hierdoor heeft de tempratuur de kans het midden te bereiken zonder dat de buitenkant verbrand. 

Makkelijk en snel, de groentespies.

Zorg ervoor dat de groente die je gaat gebruiken ongeveer dezelfde bereidingstijd hebben. Kies bijvoorbeeld voor courgette, paprika, champignons en wat rode ui. Gebruik je houten spiesen? Week deze dan eerst in koud water, hierdoor verbrandt het hout niet.

Hout, hout en hout

Hoewel dat gasbarbecue makkelijk en snel in gebruik is, zie je dat het barbecueën op hout steeds populairder wordt. Bijkomend voordeel is dat door gebruik van hout, je gerechten een lekkere rooksmaak krijgen.

Wel belangrijk is om het juiste soort hout te gebruiken, de rook die ervan af komt geeft smaak aan je gerechten. Probeer bijvoorbeeld eens eiken- beuken of appelhout. Zo geeft appelhout een subtiele zoete fruitsmaak af.

Je kan ook kiezen om je vlees- of visgerechten te roken door middel van een rookplank.

Op een plankje

De rookplank wordt meestal gemaakt van cederhout en geeft een heerlijke gerookte smaak aan de gerechten. Je hebt deze misschien niet voorbij zien komen, maar bijna alle vlees-en vissoorten kunnen erop bereid worden. Belangrijk is dat je de plank voor gebruik in het water laat weken, minimaal een uur maar nog liever een nacht lang. Zalm is een klassieker om op een rookplank te bereiden.

Wil je je zalm op een spectaculaire manier presenteren?

Gebruik dan de Finse rookplank in combinatie met een grote vuurschaal. De Finnen gebruiken deze techniek al eeuwen om zalm te roken. Je klemt deze planken op een grote vuurschaal. Niet alleen lekker maar het ziet er ook erg gaaf uit! In ongeveer 30 minuten heb jij een heerlijke, warm gerookte zalm op tafel staan.

Presentatie van gerechten

Natuurlijk een barbecue gaat om het eten! Toch wil het oog ook wat. Denk daarom eens na over de presentatie van je gerechten. Ga je servies, wegwerp of juist iets anders gebruiken? Kijk eens op onze Pinterest pagina voor inspiratie.

Ook leuk:

Plaats grote tapkannen met limonades of fruitwaters. Dit kijkt niet alleen gezellig maar het houdt je gasten ook gehydrateerd!

Met deze tips kunt u zeker uw gasten verrassen met een vernieuwende barbecue! Wil je het organiseren van jouw barbecue aan iemand anders overlaten? Neem dan contact met ons op!