De feestdagen komen dan nu toch echt dichterbij. Waarschijnlijk heb je de kerstboom al opgetuigd en galmt de kerstmuziek uit de speakers. Wij hebben als cateraar natuurlijk veel interesse wat er op culinair gebied afspeelt. Ook dit jaar komen er een aantal ‘food kersttrends’ voorbij die jij misschien nog in jouw kerstdiner kan verwerken. Van wild in gourmetschotels tot groenten als hoofdgerecht, nog niet eerder was de keuze zo groot! Om jou wat inzicht te geven hebben we een aantal leuke trends uitgelicht.

Food = Hot en dat zien we ook tijdens de Kerst terug.

In de boom

Zelfs kerstornamenten zijn geïnspireerd op eten. Heb jij al croissantjes of donuts in de kerstboom hangen? Het kan nog specialer en lekkerder… Bak je eigen kerstkransjes! Dit ziet er niet alleen feestelijk uit, maar denk ook eens aan de heerlijke geur van vers afgebakken koekjes! Probeer deze ornamenten maar eens te laten hangen.

Groen, groener, groenten

Vorig jaar benoemde wij het al in ons kerstconcept ‘Botanical Christmas’, groenten is ongekend populair. Natuurlijk blijft voor veel mensen vlees een absolute favoriet als hoofdgerecht. Waar voorheen groenten vooral als bijgerecht diende, maakt het nu zijn opkomst als hoofdgerecht. Steeds vaker wordt er met groenten geëxperimenteerd. Hele bloemkolen en knollen verschijnen op tafel, geserveerd alsof het een mooi braadstuk is.

Groente is niet alleen meer voor de vegetariërs. Steeds meer mensen zien dat er geminderd mag worden met vlees en dan is groente een goede vervanger. Wanneer er niet voor groenten als hoofdgerecht gekozen wordt, dan gaat men wel voor een kwalitatief goed stuk(je) vlees. Hierbij geldt kwaliteit over kwantiteit.

Gemak tijdens de feestdagen

Ben jij je kerstdiner al aan het voorbereiden? Voor veel mensen is Kerstmis een drukke periode, en daar spelen (gelukkig) bedrijven makkelijk op in. In het dagelijkse leven verschijnen er steeds meer ‘kant en klare’ foodboxen op de markt. Met een kleine handeling creëer jij de meest mooie gerechten. Hoe handig zijn deze boxen als je weinig tijd hebt of iets minder handig in de keuken bent? Voor de Kerstperiode creëren zij ook feestelijke foodboxen of all-inclusive pakketten om één gerecht te maken.

Mag het op sterrenniveau? Een aantal sterrenchefs hebben een eigen foodbox uitgebracht, precies op tijd voor de feestdagen!

Samenzijn = delen

Kerstmis draait om samenzijn met mensen die je lief zijn. Samen gezellig herinneringen ophalen, lachen en natuurlijk eten. In restaurants zie je steeds vaker het shared dining concept voorbij komen. Een aantal kleine gerechten die je met elkaar deelt. Het samenzijn staat centraal terwijl je meerdere gerechten proeft.

Thuis kan je dit concept ook makkelijk doorvoeren. Als voorgerecht kan je bijvoorbeeld grote borrelplanken vol lekkers presenteren. Wordt het kerstdiner door meer mensen bereid? Kies dan voor meerdere kleine gerechten die tegelijkertijd geserveerd worden. Zo staat de hele eettafel vol en dit kijkt ook nog eens super feestelijk. Wie wil daar geen foto van maken?

Instagrammable food

Social Media en dan vooral Instagram speelt een steeds grotere rol in de ‘food’ wereld. Hele restaurants worden instagrammable omgebouwd tot plekken waar vooral millenials hun gerechten op de foto zetten. Niet alleen in restaurants wordt er steeds vaker rekening mee gehouden, ook thuischefs doen steeds meer moeite voor het perfecte plaatje.

Vind jij het leuk om je gerechten zo mooi mogelijk op te maken, zodat men het wél wil  fotograferen en delen? Houd dan rekening met kleur, compositie en misschien denk je er in eerste instantie niet aan, textuur. Door het gebruik van verschillende texturen gaat het gerecht er op de foto nog smakelijker uitzien. Een andere tip die misschien in de donkere kerstdagen moeilijk door te voeren is, maak gebruik van daglicht.

Wat je uiteindelijk ook op tafel zet deze feestdagen, het belangrijkste is dat je het naar je zin hebt en dat je terug kan kijken op een gezellige avond!