Dat niet alleen eten onderhevig is aan trends zien we dit jaar meer terug dan voorheen. Er is bijna geen producent van bier die geen alcoholvrije- of laag in alcohol bier in zijn assortiment heeft. En dan praten we niet over een versie die eigenlijk niemand echt lekker vindt. Nee men maakt er echt werk van om een goede non alcoholische versie op de markt te brengen.

Hoe komt het toch dat alcohol zo geïntegreerd is in ons leven? Daarvoor moeten we even terug in de geschiedenis en wel zo’n 8000 jaar.

GESCHIEDENIS VAN ALCOHOL

Het is niet wetenschappelijk te bewijzen maar de eerste alcoholische drank gemaakt van honing genaamd ‘Mede’ wordt als het oudste alcoholische drankje gezien.

De bekende alcoholische drank bier wordt al in 5400 jaar voor Christus gedronken. Wijn is in 3500 voor Christus in Egypte al populair en in Griekenland zijn beschilderde vazen gevonden waar een feestmaal uitgebeeld wordt met drank.

Zoals je ziet is alcohol een van de oudste dranken de wij kennen. Helemaal niet zo gek dat het in de Westerse wereld zo gewoon bevonden wordt.

DE HOOGTIJDAGEN VAN ALCOHOL

Alcohol kent dus een lange geschiedenis. Rond de 18eeeuw  wordt er meer bier en wijn gedronken dan water, dit omdat schoon water niet of weinig beschikbaar is. Het is in feite een basisbehoefte van deze tijd.

Natuurlijk wordt er vanaf het begin al aandacht besteed aan de problemen welke alcohol met zich meeneemt. Met name gedestilleerde drank wordt op het moment dat schoon drinkwater voor veel mensen beschikbaar is in een kwaad daglicht gezet. Vanaf die tijd realiseren we ons dat alcohol ongezond en gevaarlijk is. In 1881 komt daar de eerste drankwet, de voorloper van de huidige ‘Drank en Horecawet’.

Na een periode van minder drankgebruik is het sinds de jaren 60 verdrievoudigd. Diverse campagnes worden in het leven geroepen om men zich bewust te maken van de gevaren van alcohol.

Er een grotere verandering nodig om echte bewustzijn te creëren. Is deze tijd misschien aangebroken?

DE SHIFT NAAR ALCOHOLVRIJ

Natuurlijk weten we dat alcohol ongezond is, toch wordt er vaak na een sportwedstrijd nog een biertje gedronken. Alcohol wordt geassocieerd met sociale aangelegenheden en gezelligheid. Met de trend ‘gezond, gezonder, gezondst’ wordt er een grote stap gezet naar minder alcohol. We realiseren dat een gezondere levensstijl toch echt bij jezelf ligt. Hierbij kijken we verder dan gezonde voeding en meer sporten. Eten en drinken gaan automatisch ‘hand in hand’ en hoeveel zin heeft het om gezond te eten als je daarna de hele avond gaat borrelen?

In restaurants en barren hebben ze de non alcoholische trend al gespot en maken zij samen met producenten er steeds meer werk van om lekkere non alcoholische drinks te presenteren. Zo vind je steeds vaker en meer mocktails op de cocktailkaart en creëren merken een eigen alcoholvrije versie van hun best verkochte product.

Alcohol zal nooit helemaal verdwijnen maar wie weet pak jij tegenwoordig ook vaker een 0.0 biertje of mocktail.

BOBBAR BY LAVIE

Als cateraar heb je een mooi doel om bij te dragen aan bewustwording. Daarom hebben wij de BoBbar ontwikkeld. Een mooie bar waar gasten een bijzonder lekker alcoholvrij drankje kunnen halen. We gaan verder dan een bar met ‘normale’ cola en alcoholvrij bier. Wij hebben een mooie selectie gemaakt van lekkere en bijzondere frisdranken, hebben huisgemaakte lemonades en ijstheeën in ons assortiment. En daarnaast vinden gasten hier 0.0 (speciaal) bier en wijn.

Deze bar past ook helemaal bij een evenement waar men nog met de auto naar huis gaat. Want zeg nou zelf een lekker (non alcoholisch) drankje hoort bij de afsluiting van een geslaagde dag! En dat kan met een drankje van de BoBbar, verantwoord genieten!

De BoBbar op uw evenement of feest? Neem contact met ons op en wij bespreken graag de mogelijkheden met u.