Als cateraar vinden wij het natuurlijk interessant om te kijken wat het nieuwe jaar ons kan brengen.

Al maandenlang verzamelen wij informatie om veranderingen te spotten.

Het mooie is dat we dus makkelijk kunnen inspelen op de veranderende wereld.

Wat valt ons het meeste op

Een van de belangrijkste kenteringen in 2019 is dat het gebruik van vlees langzaamaan steeds minder populair wordt. Zo heeft de Canadese overheid de ‘schijf van vijf’ is inmiddels zo aangepast dat plantaardig eten en groente een grote hoofdrol speelt, vlees en zuivel verdwijnen naar de achtergrond. Het is maar een advies, maar je ziet dat het over de hele wereld speelt.

De Nederlandse stroming Dutch Cuisine timmert hier hard aan de weg om ook in Nederland een kentering in ons dieet aan te brengen. Je merkt in de supermarkt al een groot verschil met 5 jaar geleden. Steeds vaker zie je meer plantaardige vervangers van vlees en zuivel. Maar ook in restaurants staan er vaker vega of vegan gerechten op de kaart.

Hallo Dutch Cuisine

Dutch Cuisine is in het leven geroepen om een nieuwe kijk op onze (Nederlandse) eetcultuur op te roepen. Een belangrijk element van de Dutch Cuisine keuken is de 80/20 stelling, 80% groente en 20% vlees of vis. Daarbij worden het liefst seizoens- en streekproducten gebruikt.

Mainstream Veganisme

Veganisme is de hype inmiddels voorbijgestreefd. De bewustwording dat veganisme met zich heeft meegenomen gaat verder dan het niet eten van dierlijke producten. Er wordt ook gedoeld op een betere wereld en een betere gezondheid door het gebruik van niet dierlijke producten.

Ongezond in het kwadraat

De komende jaren zal gezonde voeding een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Toch willen we af en toe bewust ongezond eten. Op dat moment wordt er ook echt gekozen voor vette of juist zoete gerechten om daarna weer verder te gaan met gezond leven.

Overdaad schaadt niet

Eigenlijk een verlengde van het bewust ongezond eten. Overdaad als in bijvoorbeeld een freakshake. Naast dat het ook echt een groot en opvallend gerecht is, wordt er bij de trend overdaad ook gekeken naar het visuele aspect. Met deze gerechten wil je zeker wel op de foto!

Onbekende ingredienten

Langzaamaannemen de onbekendere ingrediënten een steeds belangrijke rol in. Met het oog op schaarste wordt er gegrepen naar ingrediënten uit de zee zoals zeewier. Een stapje verder gaan we met het inzetten van insecten als bijvoorbeeld meel en eiwitvervangers.

Verminderen van afval

Het bedrijfsleven en consument krijgt door dat we moeten consuminderen. De wereld raakt langzaam verzadigd met afval en ongezonde stoffen. Daarom wordt producten steeds vaker hergebruikt en wordt het gebruik van plastic sterk verminderd. Ook maakt circulair ondernemen zijn opmars.

Dit is een kleine greep van de veranderingen die we in 2019 kunnen verwachten! Heb jij zelf al trends gezien of gespot waarvan jij denkt dat deze onze eetcultuur gaan veranderen?