Bologna, città grassa! Begin juni werd Bologna overvallen door 150 foodies uit de foodservice branche voor een culinaire tocht door de ‘vetste’ regio van Italië.

Bologna is de 7e stad van Italië en hoofdstad van de gelijknamige provincie. Deze mooie stad kent enkele bijnamen waaronder ‘La Rossa’, vanwege de vele rode bakstenen gebouwen in het historische centrum. Daarnaast is de naam ‘La Grassa’ een veel voorkomende bijnaam vanwege de ‘vette’ culinaire cultuur. Bologna wordt ook niet voor niets de culinaire hoofdstad van Italië genoemd!

Bologna de culinaire hoofdstad van Italië

Van origine kent Bologna een rijke culinaire geschiedenis. In de keuken van Bologna wordt veel vet gebruikt. Tegenwoordig heeft het woord ‘vet’ een negatieve lading, maar het is wel een ingrediënt dat een smaakmaker is in vele gerechten. Neem de pasta Bolognese, hét gerecht uit deze streek. De Bologners noemen de bolognesesaus geen saus maar een ragout. Dit geeft de dikte van de saus aan. Pasta’s die bij deze rijk gevulde ragouts horen worden op een ambachtelijke en traditionele manier gemaakt. De verschillende soorten pasta, zoals penne en tagliatelle, krijgen een ruwe buitenkant. Hierdoor blijft de ragout lekker plakken en komt de volle smaak goed tot haar recht.

Genoeg over de ‘vette’ keuken. Bologna is een prachtige stad met een diversiteit aan inwoners en dito keukens. Van de traditionele keuken tot een modernere keuken met de invloeden van buiten. De traditionele Italiaanse eetcultuur staat onder druk, jongeren kiezen steeds vaker voor wat van ver komt zoals Aziatisch of Mexicaans. Dat is nu één van de redenen waarom ‘Fico Eataly World’ sinds kort in Bologna is neergestreken.

Fico Eataly world

Net buiten de stad ligt het 100.000 vierkanten meter terrein, vrij toegankelijk en gebouwd als bescherming voor de Italiaanse agri&food cultuur. Door het neerzetten van een massaal gebouw als Fico (Fabbrica Italiana Contadina) laat Italië direct aan de wereld zien dat ze trots is. Trots op haar culinaire geschiedenis die iedereen kent. Iedereen is welkom om kennis te maken met de ambacht uit Italië. In dit overdekte foodpaleis tref je tientallen restaurants, proef je de beste producten als Parmezaanse kazen, balsamico en drink je de lekkerste wijnen en bier van jonge hippe bierbrouwers. Je vindt er zelfs een Mortadella (zijdezacht en flinterdunne) fabriek! De runderen die voor de melk van de Parmezaanse kaas zorgen, grazen net buiten de muren van Fico.

Zoals in Nederland dikwijls scholieren uitgenodigd worden op boerderijen, zorgt Fico in Italië ervoor dat er educatie voor onderwijs en stichtingen paraat ligt. Hierdoor worden de jongeren bewust gemaakt over wat ze eten en wat uit Italië komt. Een echte must see als je in Bologna bent!

Bologna een broedplaats voor innovaties

Neem een flinke dag om Bologna zelf te bezichtigen. Sla daarbij Future Food Urban Coolab Scuderia zeker niet over! De studentenwijk van Bologna is een broedplaats voor innovaties. Jonge mensen die moedig het heft in handen nemen om bijvoorbeeld problemen op het gebied van food, innovaties en duurzaamheid op te lossen. Laat je verrassen door bij verschillende barretjes, restaurants en terrassen iets anders te proeven, zo creëer jij je eigen foodtour!

Tot slot is er in de omgeving van Bologna veel te bezichtigen op het gebied van food & farming. Wijngaarden maar ook de boerderijen waar gedroogde hammen worden gemaakt zoals de streekham Mortadella en natuurlijk de Parmezaanse kaas.

De perfecte manier om deze smakelijke regio te ontdekken is door een auto te huren en te overnachten in een authentieke agriturismo (Italiaanse logeren bij de boer) .

Veel plezier in Bologna!