Als je jouw vrienden en/of familie uitnodigt om bij jou thuis het kerstdiner mee te maken, dan wil je natuurlijk indruk maken met jouw kookkunsten. Dagenlang internet afstruinen of kookboeken doorlezen voor het perfecte kerstmenu is wat iedereen direct onderneemt. Prima! Alleen wil jij écht alles tot in de puntjes regelen en niets aan het toeval overlaten? Om jou een stapje in de goede richting te helpen hebben wij een aantal bruikbare tips op papier gezet. Zo kan er hopelijk niets mis gaan! Wij hebben zelfs een gratis printable voor een tafel- en menukaartjes die je kan downloaden!

Een maand van te voren….

Zowel de Fransen als de Belgen beweren de uitvinder van friet te zijn. Toch is er waarschijnlijk iemand anders die er met de eer vandoor gaat. Teresa van Avila zou de gefrituurde aardappel voor het eerst bereid hebben. De oorsprong van ‘onze’ friet zijn natuurlijk de Franse en Vlaamse frieten.

Nodig je gasten uit

Het is handig om te weten wie er tijdens het kerstdiner aan jouw tafel schuiven, nodig daarom iedereen op tijd uit. Vraag bij de uitnodiging ook of er rekening gehouden moet worden met allergieën of dieetwensen.

2-3 weken van te voren

Opstellen van het menu

Plan tijd in om je kerstmenu samen te stellen. Je kan het zo gek en uitgebreid maken als je wil. Kies je voor een driegangen diner of voor een viergangen diner met of zonder amuse? Wat vooral belangrijk is, is dat jij helemaal happy bent met jouw gekozen menu en dat je er vertrouwen in hebt. Ga je gerechten maken die je niet eerder hebt gemaakt? Maak het jezelf makkelijk en test deze een keer van te voren.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Er zijn natuurlijk veel manieren om inspiratie op te doen, zo zijn er een hoop kookboeken en tijdschriften die aandacht besteden aan het kerstdiner. Maar ook online is er een hoop inspiratie te vinden, kijk eens op culinaire blogs of op Pinterest. Binnen een korte tijd heb je alles op papier staan!

Heb je alles in huis?

En dan bedoelen we niet de ingrediënten, maar heb je genoeg servies en bestek? Is er genoeg zitplek en heb je ook gedacht aan servetten? Je wil er natuurlijk niet pas op de dag zelf erachter komen dat je te weinig borden hebt of een stoel mist. Daarnaast geeft het heel veel rust als je verder in de voorbereiding dit onderdeel kan loslaten.

Daarbij is het ook een goede reden om wat feestelijke hebbedingetjes aan te schaffen. Winkels zijn in deze periode super inspirerend, sommige winkels bieden ideeën voor tafelsettings en andere ideeën voor de aankleding. Altijd een goede reden om even de stad in te gaan ;).

Maak van te voren een tafelsetting.

Nodig je veel gasten uit? Dan is het handig om van te voren een tafelsetting te maken inclusief tafelkaartjes. Zo weet iedereen wat zij plaats mogen nemen. Om het nog makkelijker te maken hebben wij een gratis printable voor tafelkaartjes en een menu. Zo hoef jij ze alleen te printen en te beschrijven!.

Informele 3 gangen tafelsetting

Formele tafelsetting

Informele 4 gangen tafelsetting

Formele 4 gangen tafelsetting

2-3 dagen van te voren

Een goede voorbereiding is het halve werk!

2 á 3 dagen van te voren kan je beginnen met de voorbereidingen. Sauzen, dressings, soep en zelfs desserts zijn ruim van te voren te maken. Houd er wel rekening mee dat je genoeg plek in de koelkast of vriezer hebt.

Muziek

Zoek een playlist of maak zelf een playlist met feestelijke (kerst)muziek die tijdens het diner op de achtergrond speelt.

Op de dag van het kerstdiner

Op de dag zelf wil je natuurlijk ook niet alleen met het eten bezig zijn, zorg daarom voordat de gasten komen de tafel al gedekt is en de meeste ‘mise en place’ af is. Dan kan je tijdens het diner je naast het eten ook focussen op je gasten! Want kerstmis draait immers om samenzijn en gezelligheid, daar past de hele avond in de keuken zwoegen niet bij.

Het allerbelangrijkste tijdens het diner is dat iedereen inclusief jij een leuke avond hebt vol goede gesprekken en plezier!

Geef jij liever het (kerst)diner uit handen? Bij LaVie Catering verzorgen wij vanaf 20 personen diners. Wil je meer informatie ontvangen? Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.