Vandaag is het de dag van het bier. Deze dag komt oorspronkelijk uit de VS, waar na een periode van 13 jaar in 1933 weer bier (alcohol) gedronken mag worden. Wij zeggen een goed moment om dit te vieren, met een biertje en deze 10 fun facts!
Dat bier een van de oudste dranken is zal je wel weten. Maar wist je ook dat het allereerste recept dat ooit gevonden is van een vrouw komt?
Deze vrouw ‘Ninkasi’ is uitgebeeld als de godin van het bier. Daar houdt het niet op, rond de 5e eeuw wordt er veel gebrouwen door ‘alewifes’. Zij brouwen grote hoeveelheden bier voor familie en bezoek. Alles wat over blijft verkopen zij aan huis. Door de opkomst van brouwerijen en industrie verandert dit langzaam naar een ‘mannenwereld’. Toch zien we hier langzaam een kentering in, zo is bijvoorbeeld het merk ‘Gebrouwen door Vrouwen’ op steeds meer plekken te koop.
Pils komt uit Tsjechië
De oorsprong van Pils komt uit het Tsjechische dorp Pilsen, waar het gebrouwen wordt door de Duitser Josef Groll. In 1842 wordt pils hier ontwikkeld en vanaf deze tijd drinken wij ‘bier’ zoals wij hem kennen.
Pils is altijd bier, maar bier is niet altijd pils
Bier is een overkoepelende naam voor verschillende biersoorten. Hierdoor is pils dus wel altijd bier maar geldt dit andersom niet. Van alle biersoorten is ongeveer 90% pils.
Bier een natuurlijk product
Je verwacht het niet maar bier is een natuurlijk product. De ingrediënten water, moet, gist en hop zijn natuurlijke ingrediënten. Deze vier ingrediënten zorgen voor meer dan 1000 verschillende biersoorten die op de markt verschijnen.
Diverse kleuren door mout
De donkerte van de kleur van bier komt van mout af. Mout is gekiemde gerst. Bij het kiemen van de gerst komen enzymen vrij die later in het brouwproces zetmeel in suikers omzetten. Deze suikers geven de kleur aan het bier. De donkerte van de kleur komt door de temperatuur waarop de gekiemde gerst wordt gedroogd.
Bier laten rijpen
Net als een goede wijn kunnen sommige biersoorten gerijpt worden. Het zorgt voor een mooie smaakontwikkeling. Dit geldt voornamelijk voor bieren met een hoog alcoholpercentage en voor donkere bieren. Door donkere bieren te rijpen vindt er een chemisch proces plaats. Hierbij vallen de bittere tonen weg en komen zoete tonen naar boven. Blonde bieren daarentegen kan je beter niet laten rijpen in verband met de gevoeligheid van licht. Dit kan de smaak aantasten.
Wagyu vlees en bier
Bier wordt steeds populairder als food pairing. Toch bedoelen we met dit weetje niet dat bier goed bij Wagyu past. Nee, tijdens de warme zomermaanden krijgen de koeien bier te drinken om hun eetlust op te wekken, daarnaast bevordert het ook de kwaliteit van het vlees.
83 liter
Vanaf het 18e levensjaar drinkt een Nederlander gemiddeld 83 liter bier. Dit komt ongeveer uit op 3.320 glazen. Sta je hiervan te kijken of valt het je mee?
Populariteit groeit
Nog niet eerder was bier zo populair als tegenwoordig. Het lijkt wel of iedere stad zijn eigen brouwerij(en) heeft en in restaurants, cafés en zelfs in de supermarkt kan men kiezen uit vele soorten (speciaal/craft) pils. Hoewel de grote jongens in brouwerijland het meeste verkopen merk je een gestage stijging in de verkoop van craftbier.
En dat bier zo populair is blijkt uit het feit dat na water en thee, bier de meest gedronken drank ter wereld is.
Opmars van alcoholvrij
Misschien niet het leukste onderwerp voor de echte bierdrinker, toch komen er steeds meer alcoholvrije varianten van het geliefde bier op de markt. Naast de grote brouwerijen nemen ook kleinere brouwerijen deze trend serieus. Van al het bier dat verkocht wordt is ongeveer 5% alcoholvrij, dit lijkt misschien een klein percentage maar dit zal de komende tijd alleen maar groeien. Over deze trend lees je binnenkort meer op onze blog.
Zijn er nog weetjes over dit gouden drankje waar wij volgend jaar aandacht aan moeten besteden?