Op 13 juli is het Franse frietjes dag, de perfecte dag om extra aandacht te besteden aan ons concept Frites de Luxe!

WAAR VINDT ONZE FRIET ZIJN OORSPRONG?

Zowel de Fransen als de Belgen beweren de uitvinder van friet te zijn. Toch is er waarschijnlijk iemand anders die er met de eer vandoor gaat. Teresa van Avila zou de gefrituurde aardappel voor het eerst bereid hebben. De oorsprong van ‘onze’ friet zijn natuurlijk de Franse en Vlaamse frieten.

INTRODUCTIE IN NEDERLAND

Rond de 20eeeuw wordt ook Nederland aangestoken met het friet virus. In 1905 wordt er voor het eerst een frietkraam op de kermis van Bergen op Zoom gespot. Deze frietkraam reist met de kermis door Nederland en zo wordt deze fastfood door Nederland verspreid. De oudste frietzaak wordt in 1909 geopend in Maastricht. Bijzonder feitje; deze zaak bestaat nog steeds en is nog steeds gevestigd in het eerste pand.

FRIET HET NEDERLANDSE STREETFOOD

We kunnen friet eigenlijk wel beschouwen als streetfood. Kramen buiten en een automatiekwand zijn onze authentieke elementen voor streetfood. Daarnaast kan je de frietkraam ook zien als een van de eerste foodtrucks hier in Nederland.

FRITES DE LUXE

Met Frites de Luxe brengen wij een ode aan ons Oer-Hollandse frietje maar dan in een luxer jasje. Met een krokante buitenkant en een fluweelzachte binnenkant is friet de basis. De toppings waar men uit kan kiezen zijn “Oosterse Babi Pangang”, “Vega Paddenstoelen” en “Vlaams Stoofvlees”. Om de keuze nog moeilijker te maken kan men daarbij ook uit diverse sauzen kiezen om het geheel af te maken.

FUNFACT: DE AARDAPPEL ZORGT VOOR VAKANTIE!

Een leuk weetje, de herfstvakantie is ooit ontstaan door de aardappeloost. In de periode na de zomer kwam de grote taak om alle aardappels te rooien. Omdat het verzuim op scholen te groot werd is de aardappelvakantie (tegenwoordig herfstvakantie) ingelast. Zo is iedereen vrij om te helpen bij het rooien van de aardappels.