Stamppotdiner
Stamppottendiner-kerstbox-LaViecatering
Stamppottendiner-kerstbox-LaViecatering

Stamp·pot (de; m) | gerecht van door elkaar gestampte aardappelen en groente

De dagen worden alweer korter en het is behoorlijk koud aan het worden. Dit is de tijd van het jaar om weer lekker te gaan stoven, sudderen en ook stampen.

Wij zijn de afgelopen tijd druk bezig geweest met het ontwikkelen van culinaire alternatieven voor bedrijfsborrels, kerstpakketten of gewoon quality time thuis met je gezin of een vriend(in).

Hier heb je vast al wel eens iets van voorbij zien komen. Nog steeds zijn onze dinerboxen te bestellen.

Met veel liefde voorbereid door onze chefs, hoef je thuis nog maar enkele handelingen uit te voeren om een culinair hoogstaand driegangendiner op tafel te toveren. Ideaal om je medewerkers te verrassen en te bedanken voor hun inzet het afgelopen jaar.

Wellicht zijn de dinerboxen voor jouw medewerkers iets te luxe of laat het budget het dit jaar niet helemaal toe? Wellicht is een verse borrelbox voor twee personen dé oplossing. Denk aan Mediterrane hammen, worsten, kaasjes, crudité, aubergine tapenade en Mexican gekruide popcorn. Eventueel uit te breiden met speciaalbiertjes of een goede fles wijn.

Stamppottendiner-kerstbox-LaViecatering

Een net zo lekker, typisch Hollands alternatief die wij hebben ontwikkeld is de stamppotbox!

In twee varianten, heerlijk vers en verpakt in een prachtig Delfsblauwe doos. Alleen al een feestje om open te maken! Voordat we je het water in de mond laten lopen, gaan we even een stukje terug in de tijd.

Is de stamppot van origine namelijk wel echt Nederlands? Niet helemaal!

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog zat ons kikkerlandje vol met soldaten uit het warme zuiden. Deze soldaten aten buiten paella en tortilla de patatas – je raadt het al – stamppot. Het gerecht bestond uit wortelen, pastinaak, uien en vlees en werd gegeten op de Spaanse legerbasis. Toen in 1574 de dijken bij Leiden werden doorgestoken en de Spanjaarden zich plotseling teruggetrokken, plunderen de hongerige Nederlanders hun kamp op zoek naar eten. Daar vonden ze een pan met groentebrij die al snel bekend zou staan als hutspot.

Hier werd pastinaak voor gebruikt. Nu één van de bekende “vergeten groenten”. Onze geliefde piepers waren nog niet in beeld. Deze hebben we te danken aan de Spanjaarden die de plant ontdekten in Zuid-Amerika. Later brachten ze deze naar Nederland. De aardappel werd pas in de negentiende eeuw zo populair dat hij de pastinaak in de stamppot ging vervangen.

De huismoeders en hobbykoks konden los na de komt van de veelzijdige piepers! Het oude groentebrij recept werd verder uitgebreid met verschillende groenten maar het bleek nog steeds een verzameling van herkenbare groenten. Pas honderd jaar geleden verschenen pas de eerste varianten waar de hele boel samen werd gestampt en gecombineerd met spekjes of bijvoorbeeld een bal uit de jus.

Echt typisch Nederlands is het dus niet. Lekker is het wel!

Stamppottendiner-kerstbox-LaViecatering

Wij bieden de stamppotbox aan voor 2 of voor 4 personen, waarbij je kunt kiezen uit een:

Classic stamppotbox

  • Proeverij van de volgende klassiekers: boerenkool, hutspot en zuurkool
  • Passende garnituren: mosterd, piccalilly, Amsterdamse ui en spekjes
  • Oma’s gehaktbal
  • Hoefijzertje ambachtelijke rookworst

Alhoewel de boerenkool een echte favoriet is onder de Nederlanders, kan onze chef het niet laten om hier ook nog een eigen twist aan de geven! Vandaar onze:

Stamppotbox with a twist

  • Zoete aardappel met spitskool en macadamia noten
  • Vergeten groenten
  • Spinazie, zongedroogde tomaat, kaas en pijnboompitten
  • Boeuf bourgignon stoof
  • Rundersaucijsjes

Beiden boxen zijn ook vegetarisch te verkrijgen.

Ga jij ze ook proeven? We stellen je niet teleur!

Stamppotdiner

Leave A Comment